marți, 29 septembrie 2009

Lege si fara lege in Romania

N-am mai scris de mult. Si uite cum se face ca revin exact cand am o problema. Ca, deh, asa se zice: "povara purtata pe mai multi umeri e mai usoara".
Pai sa va zic cu ce ma mai distrez eu in ultima vreme:
Se facea ca prin 2007 m-am hotarat sa-mi vand o masina. O dubita care era in proprietatea firmei mele. Am gasit un client de prin Ramnicul Valcea, ne-am inteles la pret si am purces sa facem actele. Cum pe atunci abia se schimbase legea, nou reglementare spunea ca nu se mai face radiere in caz de instrainare. Bun. Si ce se face? Act de vanzare sau factura (la mine a fost factura de vreme ce era proprietatea unei firme) se scoate de pe rolul fiscal, se obtine certifical fiscal doveditor ca s-a scos, se scrie pe spatele talonului "instrainat catre... la data..." se semneaza, stampileaza si gata. Noul proiprietar se duce si o trece pe numele lui atat la politie cat si la fisc. Bun, zic. Daca asa e legea, asa facem. Si am facut... si pana zilele trecute tare bine am dormit.
Numai ca somnul meu lin a fost curmat brusc de o amenda primita prin posta de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale. 2500 de ron in 15 zile ca as fi mers fara rovinieta. Cand ma uit mai jos, ce sa vezi, fosta mea masina cu numerele ei cu tot. Refuz sa cred ce vad si dau repede sa verific. Sun la numerele scrise pe "docoment" dar de la capatul celelalt primesc doar o manea si niste rasete, inregistrate probabil pe un robot. Mai ca nu-mi vine sa cred si incep sa sper ca e o gluma de prost gust.
Sperante desarte. Situatia chiar asta era.
Cu alte cuvinte, aviz amatorilor! In caz ca vreti sa va vindeti masina asteptati-va la tot ce e mai rau.
Asteptati-va ca cel caruia i-ati vandut-o sa fie un nesimtit (in cel mai fericit caz) si sa nu si-o treaca pe numele lui niciodata.
Asteptati-va ca el chiar s-o dea mai departe fara nici un fel de problema de vreme ce nimic nu-l retine. Are toate actele masinii, nu are nevoie de nimic de la fisc si mai mult, are chiar si masina.
Asteptati-va ca masina vostra sa umble fara rovinieta, sa fie amendata iar voi sa platiti amenda. Sau poate chiar mai rau, sa faca vreun accident, sa merga la furat de bancomate, jafuri sau talharii caz in care e deja tragic pentru voi.
Nu radeti. Ce va spun este cat se poate de adevarat. Sunt perfect documentat si va spun si voua ca nimeni nu se va obosi sa faca nimic pentru voi. Cei care aplica amenzi sunt acoperiti de o lege care prevede ca orice contestatie se face in justitie.
Iar la politie nici nu va ganditi. Am incercat eu iar raspunsul oficial primit de la ei a fost acela ca "nu au abilitatea sa intervina. Singura solutie e sa-l dau eu in judecata pe cumparator iar in urma sentintei eu voi putea fi absolvit de tot ce s-a intamplat si s-ar mai putea intampla de la data vanzarii"... ehee... cale lunga.
Si uite asa cauti un avocat, iti faci de drum p-acolo pe unde ai avut norocul sa-ti vinzi masina, te dai in judecati, te prezinti la infatisari si tragi speranta ca intr-o buna zi vei primi hartia ce te va absolvi de vina ca ai incercat sa fii cinstit si sa respecti legea.
In vremea asta, politia va sta linistita, lipsita de orice fel de "abilitati" si va astepta smerita o sentita judecatoreasca, menita sa-i confirme ca pe undeva legea e incalcata. Ca si cum legea ar fi a lui tata, nicidecum cea pentru care ei sunt platiti s-o apere si s-o aplice. Ca si cum legea ar fi ceva relativ. Ca si cum pentru a putea fi aplicata, legea trebuie mai intai demonstrata in tribunal.
Eee... cam asa ma distrez eu mai nou. Ceea ce NU va doresc si voua...

Un comentariu:

Sly spunea...

JESUS!
Iar in bag p***-n ea de tzara de cacat!
Incredibil!

Ma faci sa ma tem pentru o mai veche vanzare. Sper sa nu patesc la fel. Asta mi-ar mai trebui !
Nu pot decat sa-ti doresc putere, nervi de otel si bafta. Ca legea romana e un fel de hazna. Cand intri in ea, risti sa te afunzi fara sa te scoata cineva.

Iti recomand sa te plangi si aici. Mai apar idei.
http://www.avocatnet.ro/content/cautare?cx=010519807275313235874%3Afkv33tamhas&cof=FORID%3A11&sa=Search&q=vanzare+masina#1617