luni, 11 februarie 2008

Pur si simplu: NU VREAU!

De-a lungul vremii, noi, romanii, am avut un talent deosebit sa le suflam mai marilor in cur. Cand turcii erau la putere, toata pulimea purta turbane. Au fost nemtii mai cu mot, toti boracii aveau "froilan" si nu dadaca. Au venit francezii pe val, toata prostimea isi scrantea limba cu "furculision". Si tot asa si cu "catiusa". Mai nou, suntem europeni si mimam tot ce vine de la americani.
Daca ar fi o chestie de moda, n-ar fi nimic. Pentru ca moda e trecatoare. Mai rau e ca ne luam rolul de papagali (sa ma scuze simpaticele pasari) foarte in serios. Si uite asa ajungem sa fim mai catolici decat Papa.
De unde si campania anti fumat. Au considerat grăsunii de americani ca decat sa fumezi e mai bine sa-ti spargi venele, sa unfli matu' cu cacat preparat in viteza si sa torni in tine cocarț din gainaț de pasare... hop si noi, mai rotunzi, via Europa, moț in varf. Acum, nimic rau sa te lasi de fumat. Daca vrei. Dar daca nu vrei? Poate eu nu vreau sa inghit vrajeala lor si in prostia mea, insist sa-mi fac rau. Daca as fi singurul poate n-ar fi nici o paguba iar o lege prin care s-ar interzice fumatul ar fi justificata. Probleme e ca nu sunt singurul. Si atunci e normal sa ma intreb: cine le permite unora sa decida pentru altii? Care e adevaratul motiv pentru care se face atata tam tam? De ce trebuie sa luam intotdeauna de la altii tot ce e mai prost? Nu e mai firesc sa gandim? E chiar atat de greu sa-ti dai seama ca daca interzici, nu elimini ci doar cresti interesul?!
Solutii sunt, iar societatea e capabila sa le gaseasca singura, fara ajutorul unor legi. Drept exemplu, citeam saptamana trecuta in "7 seri" cum tocmai s-a deschis o ceainarie pe Stirbei Voda, vis a vis de Conservator, pentru NEFUMATORI. Din descriere, ar fi o atmosfera asemanatoare celei din Planters Cafe, o cafenea frecventata in special de fumatori. Deci se poate, da? Cineva a considerat ca va gasi suficienti clienti nefumatori cat sa-si tina afacearea pe picioare si a facut-o. Bravo lui! Mie mi se pare ca asta e rezolvarea.
De acord sa interzici in locuri unde oamenii, atat fumatori cat si nefumatori vin din nevoie. Dar de aici si pana la a interzice peste tot e deja aberant.
Liviu Mihaiu intreba candva foarte corect: De ce nu scot tutunul in afara legii?.. de moment ce interzic fumatul.
Well. Sa dea ei legi la mamele lor acasa... ca la mine in firma, cat traiesc eu, se fumeaza. Si ma pish pe amenzile lor. Au mai facut ei un cacat d-asta cu spatiile pt fumatori in cafenele .. si a iesit un bullshit. Era previzibil... cine dracu a mai pomenit cafenea fara tutun... Asta e cafeneaua... cafea, tutun, citit, palavre... pt nefumatori exista cofetarii si mai nou, ceinarii.
Tipic romanesc! Noi nu ne putem kk de foame dar ne facem freaza... sa fim gigea-maimai, mai catolici decat papa.
Brava natiune! Taxe garla, drepturi ioc... Mergi de voteaza ca ai pe cine alege...

Niciun comentariu: